Stress bij kinderen en een nieuw maatje: de Kiwanis-pop

Onlangs mochten wij in ons centrum de Kiwanis-poppen verwelkomen die ons kunnen helpen in het begeleiden van kinderen om hun emoties te uiten, situaties uit te beelden, of verheldering te bieden. We willen dan ook Kiwanis  bedanken voor het aanbieden van deze poppen.

Waarvoor worden deze poppen ingezet?

Ook kinderen en jongeren ervaren tegenwoordig veel druk. Ze worden geacht goed te presteren op school, verschillende hobby’s te onderhouden, sport te beoefenen en ook een sociaal leven uit te bouwen. Net zoals bij volwassenen het geval is, kan niet ieder kind even goed met (een grote mate van) druk om. Het hoeft dus niet te verbazen dat ook kinderen en jongeren stressklachten kunnen ontwikkelen. Onderzoek toont ook aan dat steeds meer kinderen kampen met stress en andere psychische aandoeningen.

Stress bij een kind of een jongere, kan zich op verscheidene manieren uiten. [hier lees verder knop]

Op cognitief vlak komt het bijvoorbeeld vaak voor dat kinderen vermoeid zijn, kampen met concentratie- en aandachtsproblemen en bijgevolg mogelijks ook minder goede schoolresultaten behalen. Op emotioneel vlak kan het kind zich onrustig, angstig of gespannen voelen. Dit vertaalt zich vaak ook in gedragsmatige veranderingen bij het kind: ze zijn onrustiger, geïrriteerd of stellen angstig gedrag. Tot slot kan stress zich ook op lichamelijk vlak uiten. Veelvoorkomende problemen bij kinderen en jongeren zijn slaapproblemen, maar ook buikpijn en hoofdpijn. Hoewel in wezen stress op eenzelfde wijze geuit wordt bij kinderen en jongeren als bij volwassenen, merken we ook om dat in de omgeving deze signalen niet altijd worden toegeschreven aan stress.

Daarom is het in een omgeving met kinderen des te belangrijker – niet alleen als ouder, maar ook als opvoeder, leerkracht,hulpverlener…- aandachtig te zijn voor mogelijke signalen van stress bij een kind. Tijdig deze signaleren leren herkennen en het kind begeleiden om op een adequate manier met zijn of haar stress om te gaan, zal in vele gevallen het kind al goed op weg helpen. Hierbij kan bijvoorbeeld aandacht besteed worden aan een goede dagstructuur voor het kind, het identificeren van moeilijke momenten of voldoende ontspanning ingepland worden.

In sommige situaties kan het ook zinvol zijn om professionele hulp in te schakelen om het kind, alsook zijn of haar omgeving, te begeleiden in het omgaan met stress. Onze Relatie-, Gezins- en Systeemtherapeuten kunnen het gezin in het geheel bijstaan. Daarnaast kunnen kinderen en jongeren die kampen met stressklachten of (faal)angst terecht bij één van onze kinder- en jeugdpsychologen. In therapie wordt de inhoud van de sessie steeds aangepast aan de leefwereld van het kind. We werken voornamelijk gedragstherapeutisch, maar beroepen ons ook op spel. Tijdens het spel kunnen de Kiwanis-poppen ingezet worden. De poppen zijn immers neutraal (wit) en kunnen beschreven worden, zodat het kind kan aanduiden wat hij/zij voelt of tonen wat hij/zij heeft meegemaakt.

Hebt u of iemand in uw omgeving vragen over het behandelen van stress en angst bij kinderen en jongeren? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons medisch secretariaat.