Systeemtherapie...Wat is dat?

                                              

Van zodra je in relatie staat tot andere mensen, maak je deel uit van een systeem. Je kan partner zijn, kind van, mama/papa, medewerker, baas, … Elke relatie brengt andere dynamieken en rollen met zich mee en deze beïnvloeden ons ook als mens. Dus hoe we ons voelen, wie we zijn, … wordt sterk bepaald door de mensen met wie we omgaan. Soms lopen deze relaties moeilijk en dan kan systeemtherapie een meerwaarde zijn. De bekendste toepassingen hiervan zijn relatie- en gezinstherapie. Je gaat dan met je partner of met je gezin naar een therapeut die samen met jullie op zoek gaat naar de onderliggende dynamieken en waar jullie elkaar (soms onbewust) tegenwerken. De therapeut probeert dan samen met het koppel of het gezin terug op zoek te gaan naar verbinding.

Eén van de grondbeginselen van systeemtherapie is dat we steeds communiceren, “niet communiceren” bestaat niet. We oefenen dus (al dan niet bewust) altijd invloed uit op andere leden van het systeem. Deze invloed kan positief zijn waardoor er groei mogelijk is, maar vaak ontstaan er ook patronen die op lange termijn zowel voor de persoon als de relatie destructief zijn. Vaak zijn patronen die ooit nuttig waren, dat niet meer, maar zijn we er zo vertrouwd mee geworden dat we ze ook niet meer veranderd krijgen.  

Een van de meest voorkomende redenen om systeemtherapie op te starten, is wanneer men merkt dat er veel conflict is binnen de relatie/het gezin of juist omgekeerd, er wordt weinig of niets nog met elkaar gedeeld en ieder doet zijn eigen ding. De verbinding wordt niet meer gevoeld en men voelt zich alleen, ook al behoort men nog tot het systeem. Binnen de therapie worden deze patronen dan blootgelegd en wordt er gezocht naar hoe er terug verbinding kan komen tussen deze mensen die elkaar in sé graag zien.

Soms kan het ook zijn dat verandering bij één gezinslid (ernstige ziekte, puberende kinderen, …) een grote impact heeft op de rest van het gezin en er nieuwe patronen ontstaan die helpend zijn, maar soms ook niet. Er kan dan tijdens gezinstherapie gefocust worden op de relaties binnen het gezin, om samen op zoek te gaan naar elkaar steunen en begrijpen.  

Het systeem is een immens grote kracht: het systeem kan versterkt worden, waardoor alle leden er baat bij hebben. Dat gebeurt in relatietherapie en gezinstherapie door de verschillende gezinsleden en partners samen te betrekken in het therapieproces. In systeemtherapie leer je je eigen positie ten opzichte van de andere leden van het systeem te herkennen, je bewust te worden van de reacties die jullie bij elkaar teweeg brengen, maar ook welke invloed ze hebben om ze vervolgens positief te leren beïnvloeden. Want samen sta je sterk(er).

Ook in ons centrum kan u terecht voor systeemtherapie. Hebt u vragen over ons systeemtherapeutisch aanbod? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons medisch secretariaat.